Bakgrunn

OM

 

Hva er Diversity Icebreaker (DI)?

Diversity Icebreaker er et forskningsbasert kartleggingsverktøy som har likheter med psykologiske personlighetstester som MBTI og DISC. Imidlertid er kategoriene Rød, Blå og Grønn ikke forankret i psykologisk personlighetsteori, men basert på vanlige folks kategorisering av kommunikasjonsstiler. Verktøyet er utviklet i en norsk kontekst og har vært markedsledende i Norge de siste 10 årene. Over 300 000 nordmenn har besvart DI, og vi anslår at det har blitt gjennomført rundt 10 000 seminarer med dette konseptet i Norge de siste 20 årene.


 

Fra Norge til resten verden

Diversity Icebreaker anvendes nå i mer enn 80 land og er det eneste originale norske HR-konseptet som har oppnådd slik internasjonal utbredelse. Internasjonalt er det en rekke akademiske institusjoner som har brukt DI, inkludert IMD, INSEAD og Centre for Creative Leadership, samt globale organisasjoner som for eksempel FNs klimasekretariat i Bonn.


 

Kombinasjon av flere fagtradisjoner

Diversity Icebreaker-konseptet kan best forstås teoretisk i kombinasjonen av en rekke mer moderne fagtradisjoner utover personlighetspsykologi. Relevant er blant annet sosiologi, lingvistikk og pedagogikk. En sentral suksessfaktor har ikke vært etablert forskning, men en sterk grad av involvering og kontekstuell fortolkning. Konseptet har vært presentert på en lang rekke profesjonelle og akademiske konferanser siden 2006 og det har blitt produsert en rekke forskningsstudier, artikler og bøker i en internasjonal setting.


 

Strukturert seminar-format

Diversity Icebreaker-konseptet presenteres gjennom et strukturert seminarformat som starter med at deltakerne besvarer Diversity Icebreaker-spørreskjemaet for å kartlegge sine preferanser for Rød, Blå og Grønn kommunikasjonsstil. Disse tre dimensjonene brukes deretter i gruppeøvelser — noen ganger i grupper med samme kommunikasjonspreferanser, andre ganger med blandede preferanser. Seminarene avsluttes med en kollektiv refleksjon over hvordan deltakerne har skapt mening gjennom testen.

 

Deltakerne samskaper et felles språk om mangfold, med kategorier som har lik verdi og er komplementære til hverandre på en balansert og respektfull måte. Dette fremmer en kultur av inkludering og læring.


 

Forskning på nye områder

Diversity Icebreakers internasjonalisering begynner i 1999 når Bjørn Z. Ekelund i Human Factors AS tok med seg konseptet for å lage en felles plattform på tvers av kulturer i sammenheng med OSCEs oppdrag for utvikling av demokratiet i Bosnia. I den senere tid har det vært ulike personer og problemstillinger i andre land som ser på DI som et potensielt verdiskapende bidrag. Et eksempel på det er Rob Elkington ved Trent University i Canada som søker å forstå alternative samfunnsmodeller relevant for en mer økologisk orientert fremtid. Han og kollegene studerer urfolk og andre ikke-vest-europeisk samfunnsmodeller. I Norge har en Norsk-Ghanesisk leder i Sandnes kommune, Kwame Dako, kombinert den sør-afrikanske UBUNTU med Diversity Icbreaker for mer enn 2000 ansatte. Våren 2024 ble det bevilget midler i Canada for å gjøre kvalitative studier av effekten av disse seminarene i Sandnes.